sblum ni,kalu wat pau,msti x jadik pnye....
biler sjuk,jdi keras...tpi...
kali ni..alhmdllah...terbaik pnye resepi....
jadik sejadik2nye...gebusss ....
bhn2nye;
500g tpng gndum
3sb shortening,3sb gula
220ml airsuam + 1sk grm(jgn bnyk)
2sk bking pwder,2 1/2 sk yis(sbngkus mauripan)
4sb water roux...
cra mmbuat wter roux;
25g tpng gndm + 125ml air..
msak smpai pkat..kacau selalu..sjukkn
cara membuat pau;
cmpur semua bhn dn uli hngga mnjadi doh..
biarkn doh selama 40m
tumbuk2 doh tu unt ilngkn angin(angin kus2)
bntukkn doh bulat2 n isi inti....
alskkn ngn daun pisang jer..biar saiz naik 2x gnda
pastu bole la kukus.....pastikn air kukusan btui2 panas..
kukus dlm 6~7m je...tutup bhngian ats pau spya air x mnitik..
da siap...bole la mkn....sumber dri AQWNNA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan