AYAM MASAK TEMPOYAK
N
SAMBAL BELACAN PETAI...
selalu ikn patin wat masak tempoyak...
tpi..unt hari ahad ni,tukar ngn ayam pulak...
makan pulak ngn sayur kangkung...pucuk ubi celur
cicah ngn sambal belacan petai.....ada tambahan ikan
gelama masin n tenggiri pulak....adussss...makan
tak pandang kiri kanan da....sedapppnyerrr..
unt resepi aym:
ayam..
tempoyak
cili api,kunyit,daun kesum
garam,gula n sdkit aji(kalu suka)
air(unt kuah)
cara membuatnya;
semua bahan d blend kecuali
ayam n daun kesum..
masukkn bhn blend dlm periuk
masukkn ayam n renehkn skjp
tanpa air...agk2 aym da empuk,
baru masukan air dan daum kesum....biar pekat sdkit....masakan ni tak mnggunakn bwang ye...
baru betul terasa dia pnye tempoyak tu...nk lagi sedap,guna tempoyak lama n baru..cmpurkn..
ini sambal belacan yg d isikn petai....
bahan2nya:
cili api..
belacan(bakar dulu)
asam jawa
garam n aji
petai (d tumbuk kasar)
tumbuk semua cili,belacan..
buh garam n aji....
petai d tumbuk kasar(tumbuk asing)
bila cili dh lumat,masukkn petai n air asam...
siap....sedia unt d makan...
1 ulasan:
Sambal belacan petai tak pernah makan lagi...pahit tak bila dah ditumbuk petai tu?
Catat Ulasan