Jumaat, 22 Julai 2011

PAU INTI KACANG MERAH

sblum ni,kalu wat pau,msti x jadik pnye....
  biler sjuk,jdi keras...tpi...
 kali ni..alhmdllah...terbaik pnye resepi....
    jadik sejadik2nye...gebusss ....
     bhn2nye;
 500g tpng gndum
 3sb shortening,3sb gula
 220ml airsuam + 1sk grm(jgn bnyk)
 2sk bking pwder,2 1/2 sk yis(sbngkus mauripan)
 4sb water roux...
    cra mmbuat wter roux;
 25g tpng gndm + 125ml air..
 msak smpai pkat..kacau selalu..sjukkn
     cara membuat pau;
 cmpur semua bhn dn uli hngga mnjadi doh..
 biarkn doh selama 40m
 tumbuk2 doh tu unt ilngkn angin(angin kus2)
 bntukkn doh bulat2 n isi inti....
 alskkn ngn daun pisang jer..biar saiz naik 2x gnda
 pastu bole la kukus.....pastikn air kukusan btui2 panas..
 kukus dlm 6~7m je...tutup bhngian ats pau spya air x mnitik..
      da siap...bole la mkn....sumber dri AQWNNA
   

Tiada ulasan: