Isnin, 26 September 2011

AYAM MASAK TEMPOYAK DAN SAMBAL BELACAN PETAI...

 ini menu untuk hari ahad baru ni...25/9..
         AYAM MASAK TEMPOYAK
                          N
          SAMBAL BELACAN PETAI...
 selalu ikn patin wat masak tempoyak...
    tpi..unt hari ahad ni,tukar ngn ayam pulak...
 makan pulak ngn sayur kangkung...pucuk ubi celur
 cicah ngn sambal belacan petai.....ada tambahan ikan
  gelama masin n tenggiri pulak....adussss...makan
 tak pandang kiri kanan da....sedapppnyerrr..

unt resepi aym:
 ayam..
 tempoyak
 cili api,kunyit,daun kesum
 garam,gula n sdkit aji(kalu suka)
 air(unt kuah)
     cara membuatnya;
 semua bahan d blend kecuali
 ayam n daun kesum..
 masukkn bhn blend dlm periuk
 masukkn ayam n renehkn skjp
 tanpa air...agk2 aym da empuk,
 baru masukan air dan daum kesum....biar pekat sdkit....masakan ni tak mnggunakn bwang ye...
      baru betul terasa dia pnye tempoyak tu...nk lagi sedap,guna tempoyak lama n baru..cmpurkn..




        
     ini sambal belacan yg d isikn petai....
 bahan2nya: 
     cili api..
     belacan(bakar dulu)
     asam jawa
     garam n aji
     petai (d tumbuk kasar)
 tumbuk semua cili,belacan..
 buh garam n aji....
 petai d tumbuk kasar(tumbuk asing)
 bila cili dh lumat,masukkn petai n air asam...
     siap....sedia unt d makan...

1 ulasan:

zanafahmi/PB berkata...

Sambal belacan petai tak pernah makan lagi...pahit tak bila dah ditumbuk petai tu?