Rabu, 21 September 2011

BAN KACANG MERAH...

SALAM..N..SELAMAT PAGI..
  pagi ni nk post menu sarapan pgi  unt hari ni...BAn kaCANg meRAH...
  HOMEMADE..buat dlm 5 biji jerr...buat bnyak nnti takut tk terhabisss..
         kat umah ni bknnye ade "bebudak"..biler tnggl br2 ngn suami ni,mkn
 pn ala kadar jerr...nasi ngn telur goreng pn da cukup...kalu sesekali nk mkn
 yg sedap2,baru la buat...buat bnyak2,bole antor umh jiran sekali.....
  berkongsi la rezeki yg ada tu....insyallah...nnti lbih dari tu lagi allah
 pulangkn kt kita....biar seberat manepn hati kita ni nk bersedekah...
      tapi perbuatan itulah yg membersihkan hati kita sebenarnya....
          pagi ni my husband keluar umh seawal pkul 7....menuju ke airport..
  outstation ke PENANG....3 hari..(tinggl la sorang2)......x sempat dia nk makan ban ni...
        idea nk membaking tu dtngnya lambat....1/2 jam sblum dia berangkat
 baru la nk uli tpng....mane sempat nk siapnya.....sarapan kek coklat je la
   dia pagi ni....ok la....jom tngok pic BAn kACAng mERah 
     


pic ni,bannya x de inti....
  buat 2 version...sbb my hsbn
 x berapa suka mknan2 yg berinti ni...
    tpi x sempat pn dia mkn pgi ni...
gebusss...




ha...ini ada inti....
  saje buh bnyak2 inti dlm ban tu..
 baru la rase sedappp..
tak payah nk beli2 lagi...

                                                    bulat2 YOU....
NI RESEPINYA...:
     700g tpng gandum
     telur sbji..*
     mauripan sbngkus*
     1/2 cwn gula*
     1/2 cwn planta
      sdkit garam*
      21/2 cup (rice cooker) air
 CARA MEMBUATNYA:
      blender smua bhn bertanda *
      dgn 1 cup air dahulu...(balance 11/2)
      kecuali planta...planta ni msukkan
      kemudian...pastu blend lagi...
      bila da sebati,tuang adunan tu dlm bks
      dan isikn lebihan air tdi dlm blender
       goncang2 cikit dn tuang dlm bks tdi...
       masukkn tpng dan uli.....tk perlu uli sampai
       licin sprti doh...cukup sekadar tpng tu sebati ngn smua bhn2 yg lain..
             biarkan adunan tu naik 2x gnda....pastu bole la
       di bntukkn bulat2...elakkn melekat d tngn,gunakn tpng mase
       membntukknnye....biarkn seketika supaya saiz adunan tu naik..
            dan bole la bakar..... 

Tiada ulasan: