KURMA AYAM aka UNGKEP
masakkan ni kalau guna AYAM KAMPUNG,memang sedap.....
masak sampai dagingnya betul2 lembut...uiii...memang sedap...
kalu balik umh MIL,diarang panggil masakkan ni,UNGKEP..wong jowo la...
memang x guna pn serbuk kurma adabi tu....selalunya guna rempah ratus mcm
ketumbar.jintan manis n jintan putih...tumbuk sekali dgn halia,bwng merah n bwng putih...tumis dulu bnga lawang,kulit kayu manis,cengkih n buah pelaga.....pastu baru masukkan bhn tumbuk tu tadi...tumis sampai garing n baru masukkan ayam....isi santan cair..untuk empukkan isi ayam....masukkan sekali serai....bila da empuk.masukkan santan pekat n ubi kentang n sdikit air asam jawa...belah cili besar ijau @ merah..tomato...masukkan last sekali....SIAPPPP......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan