Khamis, 10 Januari 2013

PATIN MASAK TEMPOYAK(patin sg pahang)

patin sangkar sg pahang masak tempoyak...

patin sangkar sg pahang masak tempoyak...
bahannya:
cili api
bwng putih
bnga kantan
daun kunyit
daun kesum
kunyit hidup
asam keping
tempoyak baru n lama
garam,sdkit gula n aji (jika suka )
cara memasaknya:
blender cili,kunyit hidup n bawang putih...
agak da hancur tu,masukkan tempoyak..dan blender lagi..
bila da sebati,masukkan ke dlm periuk dan tambahkan air..
jgn terlalu cair..agak2 le..
masukkan daun kunyit,kesum,bnga kantan n asm kping (jgn bnyak)
biarkan kuahnya mendidih...pastu masukkan ikan patin...
slowkan apinya....isi la garam gula n aji...
biarkan hingga mendidih...baru tutupkan api..
siap sudah....

Tiada ulasan: