Khamis, 8 Disember 2011

NASI DAGANG..

NASI SI ANAK DAGANG...
 lamer da tak masak nasi dagang ni...
 hampir2 lupa da resepinya....
 selalu,
 gunakan beras nasi dagang tpi,harini
 terpaksa guna beras pulut + beras biasa..
selera pantai timur

nasi dagang berlaukkan ayam...
 nk guna ikan tongkol,ade yg x makan pulak....

bahan2 untuk nasi dagang:
       1 1/2 cwn( cup rice cooker ) beras pulut
       3 cwn (cup rice cooker ) beras
        halia =>hiris nipis
        bwng merah kecil =>hiris nipis
        halba
        garam
        santan
        sdikit gula
 cara membuatnya :
       - rendam dahulu beras pulut + beras 
       - pastu bole la di kukus...+...santan cair sdikit
       - masukkan sekali halia,halba,bwng merah,sdikit gula
       - bila beras da sdikit kmbang,bole la di masukkn santan pekat
       - masukkan garam kedlm santan dan tuangkan nasi yg d kukus
            ke dlm bks lain...dan bole la gaul...kasi mesra ke semua bhn2
       - pastu,kukus lagi....kalu buat sdikit cukup la kalu kukus 2x shja...
                kukus la hngga nasi betul2 masak.....

 bahan2 untuk lauknya:
       ayam @ ikan tongkol
       santan
       serbuk kari + serbuk cili (cmpurkan )
       lengkuas + halia (blender)
       asam jawa
       bwng merah kecik + bwng putih (blender )
       bwng besar + cili ijau besar (ptong cm nk wat msk kurma )
       kalu suka bole isi ketumbar,jntan manis +jntan putih
cara membuatnya:
      tumis ke semua bahan yg d blender...hngga naik baunya
      masukkan serbuk kari....bila da pecah minyak, 
           baru masukkan ayam... dan sdikit air ...kalu guna ikan,
             seeloknya rebus dulu ikan tu dgn sdkit gula merah + asam kping
                rasanya lagi sedap dn bole kurangkn bau hanyir ikan tongkol..
      bila ayam da lembut,baru masukkan santan....bole la isi garam dsbnya....
                   senang dan mudah
          
    
       


 
       

Tiada ulasan: