NASI SI ANAK DAGANG...
lamer da tak masak nasi dagang ni...
hampir2 lupa da resepinya....
selalu,
gunakan beras nasi dagang tpi,harini
terpaksa guna beras pulut + beras biasa..
selera pantai timur |
nasi dagang berlaukkan ayam...
nk guna ikan tongkol,ade yg x makan pulak....
bahan2 untuk nasi dagang:
1 1/2 cwn( cup rice cooker ) beras pulut
3 cwn (cup rice cooker ) beras
halia =>hiris nipis
bwng merah kecil =>hiris nipis
halba
garam
santan
sdikit gula
cara membuatnya :
- rendam dahulu beras pulut + beras
- pastu bole la di kukus...+...santan cair sdikit
- masukkan sekali halia,halba,bwng merah,sdikit gula
- bila beras da sdikit kmbang,bole la di masukkn santan pekat
- masukkan garam kedlm santan dan tuangkan nasi yg d kukus
ke dlm bks lain...dan bole la gaul...kasi mesra ke semua bhn2
- pastu,kukus lagi....kalu buat sdikit cukup la kalu kukus 2x shja...
kukus la hngga nasi betul2 masak.....
bahan2 untuk lauknya:
ayam @ ikan tongkol
santan
serbuk kari + serbuk cili (cmpurkan )
lengkuas + halia (blender)
asam jawa
bwng merah kecik + bwng putih (blender )
bwng besar + cili ijau besar (ptong cm nk wat msk kurma )
kalu suka bole isi ketumbar,jntan manis +jntan putih
cara membuatnya:
tumis ke semua bahan yg d blender...hngga naik baunya
masukkan serbuk kari....bila da pecah minyak,
baru masukkan ayam... dan sdikit air ...kalu guna ikan,
seeloknya rebus dulu ikan tu dgn sdkit gula merah + asam kping
rasanya lagi sedap dn bole kurangkn bau hanyir ikan tongkol..
bila ayam da lembut,baru masukkan santan....bole la isi garam dsbnya....
senang dan mudah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan