asalamualaikum....
JOM LA TENGOK
resepi
masak lemak IKAN JELAWAT NEGERI PAHANG...
BAHAN-BAHANNYA:
ikan JELAWAT
cili api kampung
santan
kunyit
asam keping @ belimbing buluh @ terung asam(sye guna asam kping)
garam
CARA MEMASAKNYA:
ikan di rebus terlebih dahulu dgn cili api yg di blend dan asam keping
tak perlu tambah air..jgn terlebih isi asam..guna api perlahan
rebus sehingga air hampir2 kering....
lepas tu,baru la masukkan santan dan serbuk kunyit dan garam
tunggu seketika hingga mendidih dan bole la tutupkan api...
masakkan ni tidak menggunakan bwng,daun kunyit,serai dan halia..
berbeza dgn masakkan lemak yg lain sbb bila di campur dgn bhn2 tu nnti
kita tak dapat merasai KEASLIAN ikan sungai tu...jgn isi ajino ye...
CUBA LA BUAT..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan