Isnin, 16 Januari 2012

IKAN JELAWAT MASAK LEMAK NEGERI PAHANG

asalamualaikum....
JOM LA TENGOK
 resepi
 masak lemak IKAN JELAWAT NEGERI PAHANG...

 BAHAN-BAHANNYA:
       ikan JELAWAT
       cili api kampung
       santan
       kunyit
       asam keping @ belimbing buluh @ terung asam(sye guna asam kping)
       garam
 CARA MEMASAKNYA:
       ikan di rebus terlebih dahulu dgn cili api yg di blend dan asam keping
       tak perlu tambah air..jgn terlebih isi asam..guna api perlahan
       rebus sehingga air hampir2 kering....
       lepas tu,baru la masukkan santan dan serbuk kunyit dan garam
       tunggu seketika hingga mendidih dan bole la tutupkan api...
           masakkan ni tidak menggunakan bwng,daun kunyit,serai dan halia..
       berbeza dgn masakkan lemak yg lain sbb bila di campur dgn bhn2 tu nnti
       kita tak dapat merasai KEASLIAN ikan sungai tu...jgn isi ajino ye...
                                               CUBA LA BUAT..         
                 
 

 
 





Tiada ulasan: