ASLMKUM....
selamat malam....
malam ni nk post resepi ROTI SARDIN....
resepi ni diberi oleh seorang kawan mase bujang2 dulu....mase tu belum tahu lagi bab masak-memasak ni...tahu makan jer mase tu....jahilnya mase tu sampai nk buat roti sesimple ni pn tak tahu....huhu....sandwich yg mentah tu pun terkebil2 nk membuatnya tpi.....itu semua da berlalu......18thn yg lepas........alhamdulillah.....
ok la...jom layan ROTI SARDIN ni.....
gambarnya kurang menarik...tpi rasenya,kira ok la...
resepinya pun mudah
BAHAN-BAHANNYA;
roti massimo / gardenia
sardin dlm tin
cili besar (hiris nipis)
bwng besar(potong dadu)
daun sup(hiris halus2)
limau nipis(ambil airnya)
garam
telur
CARA MEMBUATNYA;
isi sardin di asingkan dari kuahnya
hancurkan2 isinya dan gaulkan dgn cili,bwng,daun sup,garam n perahkan asam limau
sebelum masukkan inti,kukus dahulu roti itu.....sekejap sahaja...
kemudian,leperkan roti dgn kayu penggelek...roti akan mnjadi nipis.
barulah letakkan inti sardin tadi....dan gulung....
sebelum di goreng,celupkan roti kedlm telur terlebih dahulu...
kalu yg di jual,selalunya di celup dgn tepung..bila sejuk nnti roti mnjdi liat....
bila menggunakan telur,roti tetap lembut wlpn da sejuk.....
cuba la.....
.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan