Isnin, 11 Februari 2013

begedil UBI KAYU...

ASALAMUALAIKUM... n ..SELAMAT PETANG...
  ape kabo wokmer petang-petang gini..?tengoh wat menda la yekkk...sediakan juadah untuk minum petang gamoknyer dak....time cuti gini,sronok kalau dpt berkumpul anok branok...lepak2 kat umoh....wat makan2...perut pun semedang jadi lapor.yek...nok makan jer....mcm kome ni ha...ande kat kampung ni....24 jam memasok jer kejenyer....pagi..tgahari..bawaok ke petang.....mcm2 menu...puas nok mikirnyer....bende la nok masoknyer...andoiiii....penat mikir dari memasok....gonekannn...

 tapi petang ni,kome nok postkan menu dari seberang....ni ande budak indon yg bagitahu gone gaya nk buat resepi ni...BEGEDIL UBI KAYU...moh kita nengok picnyer..
.
        boleh tahan jugak la rasenya.....ala-ala kuih masalodeh...tpi dak indon tu kata,diarang wat makan ngn nasi benda ni....jadikan lauk....moh nengok resepinya;
bahan utamanya UBI KAYU
CILI API
BWNG BESAR + BWNG PUTIH
IKAN BILIS @PN UDANG KERING
KELAPA PARUT (yg sedang inti tu )
GARAM
cara MEMBUATNYA;
PARUT UBI KAYU (kome parut dgn mesin kelapa)
TUMBUK,CILI,BWNG N IKAN BILIS
pastu,campurkan ke semua bahan dgn kelapa parut..
gaul hingga sebati...
bila da sebati,bentukkan seperti nk buat kuih masalodeh tu...
da boleh la goreng..hingga kekuningan.....guna api yg slow yerrr...
  siap sudah......bole la try,,,

Tiada ulasan: