Isnin, 4 Februari 2013

BATANG KELADI MASAK ASAM TEMPOYAK

assalamualaikum...selamat malam rodong2 semua..
  baru pukul 9.50pm....segor lagi biji mata ni ha.sebab...puas da membuta siang tadi...gonekan yekkk...da hari hujan seharian...lebat pulok te...sejuk yak amat....mata pun kuyu semacam....layan tidur je la .....kejap kang bangun..kejap kang makan...kejap kang tidur pulok....bergilir gitu ler....membesorkan badan....
  hujan..hujan...hujan....nikmat yg ALLAH berikan pd kita semua....syukur alhmdulillah....
ok la...malam ni koi nak postkan menu yg menjadi peberet sejak dulu2 lagi...BATANG KELADI masak ASAM TEMPOYAK...kitnya bukan koi yg memasoknya....mok koi yg membuatnya.....pehhh..bapok la sedaknya wehhh.....moh kita nengok picnya yekkk..
ni semua batang keladi...ubinya mok koi tak bubuh sekali....
bahan-bahan nak membuatnya pun mudoj jekk...hanya perlukan:
batang keladi(mok koi rebus dulu)pastu tos buang airnya..takut kang gatai pulok..
cili api ..banyok pun tak pe...lgi pedas,lgi sedap
bawang besor
belacan
ikan bilis
asam keping
tempoyak
kunyit hidup
daun kesum
cara memasaknya:
blender @ tumbuk cili,bawang,belacan,ikan bilis,kunyit hidup n tempoyak
masukkan kedlm periuk yg berisikan btng keladi tu...masukkan air(ikut suka nk bnyak mane)
tpi jgn ceroi sangat ye...kang x sedap...agak-agak ler..(ceroi=cair..loghat org pahang wehhh)
buh asam keping,daun kesum,garam aji n sdikit gula...
tunggu hingga mendidih...tutup api....
SIAPPPP...

Tiada ulasan: