Khamis, 4 Oktober 2012

BAUNG MASAK ASAM PEDAS

SELAMAT PAGI RODONG SEMUA...
  gone pagi ni weh...?siap da ke ngemas rumoh...?papepun,selamat menjalankan tugasan harian yekk....uruskan la rumahtangga dgn penuh rasa ikhlas...seikhlasnya.....
            RUMAHTANGGA===>>GEDUNG PAHALA....
ok la....pagi ni nk post menu ASAM PEDAS IKAN BAUNG...asam pedas simple jer..yg penting sedappp..
                                            INI LA DIA...
PENYEDIAAN BAHANNYA PUN MUDAH...
    hanya perlu;
ikan baung(ikan lain pun bole juge)
cili kering*
bwng besar*
bwng  putih*
belacan*
asam jawa
daun kesum
bunga kantan
     cara membuatnya;
blender kesemua bahan yg bertanda*
pastu tumis hingga garing(PASTIKAN BETUL2 GARING)
masukkan air==>jgn cair sngt,nnti kurang sedap..
masukkan daun kesum n kantan..
da mendidih,baru masukkan ikan n air asam jawa
isi la garam,sdkit gula n aji(kalu suka)
biarkan hingga ikan betul masak...
  siappp....

Tiada ulasan: