YEE MEE...
jom try buat YEE MEE sendiri..
asyik makan kat luar jer,sesekali buat sendiri..
SODAP JUGE....
lagi pun senang je nak buatnya..
menu untuk makan malam ni...
BAHAN-BAHANNYA;yee mee...mee kuning pun bole juge
isi ayam...potong nipis..
bunga kobis n carrot
kicap cair
kicap pekat
sos tiram
halia
bawang putih..cincang halus
cili kering..potong 2 jer
tepung jagung..bancuh dgn air
telor
cendawan butang
sedikit lada hitam
air..
CARA-MEMBUATNYA;
tumiskan bwng putih dan halia
masukkan isi ayam..
bila ayam hmpir2 nk masak,
masukkan kicap cair,kicap pekat dan sos tiram
masukkan air (ikut suka banyak mane nk isi )
masukkan cendawan butang n cili kering n sdkit lada hitam
masukkan tepung jagung...supaya kuah menjadi pekat
biarkan mendidih dan bole la tutup api..
WAKTU BILER NAK MASUKKAN YEE MEE..?
bile kita nak makan,baru la masukkan yee mee....
tapi ada caranya...gunakan kuali@ periuk lain
mula2 panaskan kuah tu (unt seketul mee,dlm 3 snduk bsr kuahnya)...masukkan sayuran...
agak2 kuah da menggelegak,baru masukkan yee mee..kasi lembut cikit yee mee tu
pastu,pecahkan telur....ok..ready to eat...
SELAMAT MENCUBA....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan