Selasa, 6 Disember 2011

KARIPAP RANGUP

menu petang selasa (6/12/2011)
 KARIPAP RANGUP
 nak tau rangup ke tidak,kena la cuba resepi ni...
thanks untuk yg empunya resepi
 *DARI DAPUR AZLI*
BAHAN-BAHANNYA:
      untuk kulit karipap
 500g tepung gandum
 125ml minyak masak
 250ml air
 1sk garam
      cara-cara membuatnya:
 - gaulkan tepung dgn garam
 - masukkan minyak dan gaul bersama
 - masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hngga mnjadi doh
 - rehatkan doh selama 15m
 - dan bole la mula meleperkan tepung unt d isi inti
 - pastikan tepung yg d leperkan tu tidak terlalu tebal
 -bole gunakan acuan karipap @ bentukkan dgn tgn shja
         pastu,bole la d goreng...
    bahan untuk inti karipap
 4bji kentang
 1bji keledek kuning
 3sudu mkn udang kering(tumbuk halus)
 1/2 cwn daging cincang @ ayam
 1paket serbuk kari
 1bji bwng besar (blend )
 daun kari
 2 1/2 cwn air
 garam
     cara membuatnya
campurkan kari,daun kari,bawang,udng kering
dgn sedikit air hngga mnjadi seperti pes...
kemudian tumiskan dgn minyak yg panas hngga naik bau
masukkan daging..biar hngga empuk..
masukkan air dan kentang..
    siap....
                      SELAMAT MENCUBA...






Tiada ulasan: