Khamis, 27 September 2012

GADO-GADO aka PECAL

GADO-GADO aka PECAL
BAHAN-BAHAN UTAMA
INI LA RUPANYA..
RESEPINYA BEGINI;
kacang tanah=>goreng tanpa minyak (pastu buang kulit nipisnya)n blender kering
*cili kering,bwng besar n belacan=>goreng dahulu(pastu blend)
*sedikit udang kering(jika suka)
asam jawa
gula merah,garam n cekur(jika suka)
CARA MEMBUATNYA;
tumiskan bahan yg bertanda * hingga garing..
bila da garing,masukkan kacang tanah
masukkan air(jgn terlalu pekat @ terlalu cair)
masukkan sedikit gula merah
air asam jawa n garam
adjust la sendiri rasanya...tambah la mane yg kurang...
selalunya,untuk kuah pecal,bahan2nya di masak asing2...
bila nak makan,baru la di satukan dan di bancuh dgn air suam n asm jawa
tapi
untuk resepi ni,semua bahan dimasak sekali harung...sonang....
BAHAN-BAHAN GADO2 aka PECAL;
isi ayam
timun
nasi impit
telur(rebus)
tauhu goreng
kangkung(celur)
tauge(celur)
ikut suka nk isi ape...selera masing-masing....
mudah n senang disediakan.....





Tiada ulasan: