Selasa, 13 Disember 2011

JOM TENGOK ORG BUAT IKAN MASIN

IKAN MASIN...
 cuti keputeraan sultan selangor baru ni,sempatlah kitarang sefmly pi skodeng tempat membuat ikan masin...
bercuti sambil belajar....sambil2 cari ilmu dn pengalaman...
nak tunjuk pada
 anak-anak..biar diarang tahu susah senangnya kehidupan ini...


ni ikan gelama masin yg keras...
   x payah siang,cuma isikan garam
 dan di biarkan selama 5 hari...
ni ikan talang....yg fresh lagi...baru lepas di siang..



ni la keadaannya...ikan-ikan yg belum di siang...
ni ikan nyuk2...di belah....

situasi dlm bilik sejuk beku....berjenis ikan masin ada...

berkotak2 ikan masin unt di borong




pekerja indon sdng memproses ikan...
ikan duri fresh..

ikan talang..pekerja tu sdng taburkn garam..

biar garam tu banyak....supaya ikan x busuk..

di simpan..... 3 hngga smnggu sblum di jemur.. 
 
tak semudah yg di bayangkan pekerjaan mereka ni...
 sepanjang minggu bekerja...
 
 

Tiada ulasan: