Rabu, 31 Julai 2013

CAKAR AYAM BIHUN


assalamualaikum....dan...selamat pagi....
    ape kabo.....?sihattttt la tu gamoknya.....alhamdulillah.....
untuk kali ni...koi nok postkan resepi CAKAR AYAM BIHUN....ni pun pertama kali buat...dan hasilnya.....meh kita tengok.....
                       
bahan utamanya ;BIHUN..n GULA n AIR...n..
MINYAK untuk menggoreng.....

GULA YG DI MASAK DGN SEDIKIT AIR...MASAK SAMBIL KACAU HINGGAGULA HANCUR..


MASUKKAN BIHUN KEDLM AIR GULA YG TGH PANAS
KACAU...DAN KACAU....
HINGGA BIHUN BERTUKAR MENJADI WARNA YG KITA PILIH..


BEGINI RUPANYA BILA WARNA DA SEBATI DGN BIHUN..

KACAU ATS API YG PERLAHAN..
HINGGA BIHUN MENJADI KERING...

KERING SEPERTI INI...

AMBIL SDKIT2 DAN GORENG DLM MINYAK YG BETUL2 DA PANAS..
KALU KURANG PANAS,TAKUT BIHUN TU TAK KEMBANG..
BEGINI RUPANYA BILA DA DI ANGKAT..

MASUKKAN KEDLM CWN PLASTIK
GUNAKAN SATU LAGI CWN DAN TEKAN BIHUN TU HINGGA PADAT...
TEKAN SEPERTI INI....
MAKANYA..JADI LA IA SEPERTI INI...
TERBALIKKAN CWN,KELUAR LA SI CAKAR AYAM NI..
BEGINI RUPANYA......SIAP SUDAHHH...
MEMANG SENANG BUAT KUIH NI...SESENANG BILER MEMAKANNYA....

SELAMAT MENCUBA...












1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Blh thu x brape sukatan tuk gula, air n bihun tu?