ape kabo.....?sihattttt la tu gamoknya.....alhamdulillah.....
untuk kali ni...koi nok postkan resepi CAKAR AYAM BIHUN....ni pun pertama kali buat...dan hasilnya.....meh kita tengok.....
bahan utamanya ;BIHUN..n GULA n AIR...n..
MINYAK untuk menggoreng.....
GULA YG DI MASAK DGN SEDIKIT AIR...MASAK SAMBIL KACAU HINGGAGULA HANCUR.. |
MASUKKAN BIHUN KEDLM AIR GULA YG TGH PANAS KACAU...DAN KACAU.... HINGGA BIHUN BERTUKAR MENJADI WARNA YG KITA PILIH.. |
BEGINI RUPANYA BILA WARNA DA SEBATI DGN BIHUN.. |
KACAU ATS API YG PERLAHAN.. HINGGA BIHUN MENJADI KERING... |
KERING SEPERTI INI... |
AMBIL SDKIT2 DAN GORENG DLM MINYAK YG BETUL2 DA PANAS.. KALU KURANG PANAS,TAKUT BIHUN TU TAK KEMBANG.. |
BEGINI RUPANYA BILA DA DI ANGKAT.. |
MASUKKAN KEDLM CWN PLASTIK |
GUNAKAN SATU LAGI CWN DAN TEKAN BIHUN TU HINGGA PADAT... |
TEKAN SEPERTI INI.... |
MAKANYA..JADI LA IA SEPERTI INI... TERBALIKKAN CWN,KELUAR LA SI CAKAR AYAM NI.. |
BEGINI RUPANYA......SIAP SUDAHHH... MEMANG SENANG BUAT KUIH NI...SESENANG BILER MEMAKANNYA.... SELAMAT MENCUBA... |
1 ulasan:
Blh thu x brape sukatan tuk gula, air n bihun tu?
Catat Ulasan