Isnin, 26 Mei 2014










SAMBAL HITAM KOME



ASLMKUM....N...SELAMAT PETANG....
   petang-petang gini,kome nak tunjukkan cara-cara memasak SAMBAL HITAM...

kat PAHANG ni,top sangat sambal hitam ni.....
walaupun kome ni anak kelahiran negeri PAHANG tapi...baru-baru ni je kenal ngan SAMBAL HITAM ni..da rasa sekali...nak rasa lagi....makan pulok ngan nasi panas...ada pulok ikan PATIN perkasam...emmm....tak noleh kiri kanan da wehh.....ok la..moh kite nengok sambal hitam kome ni..SAMBAL HITAM kome ni agak kering cikit..bole tahan lamer cikit...

           
ni rupenya belimbing buluh yg di masak hingga hitam..
ni cili api,bwng putih n bwng merah..blend kasi hancur
ikan bilis yg sudah di blend...



campurkan ke semua bahan

inilah ketiga-tiga bahan utama yg di gunakan....
..

campurkan semua bahan dan masak dalam kuali hingga kering....tak perlu tumis menumis pun...
isi dalam kuali dan kacau..kacau...hingga la kering...ala-ala buat serunding tu....terpulang la pada si pemakannya...kalau nak buat basah-basah gitu,buh la air cikit.....

beginilah rupenya kalau da siap....
senang je kannnn...
selamat mencuba....

Tiada ulasan: