Jumaat, 30 Januari 2015

MOCHI....

assalamualaikum.....
     selamat pagi.....
lama da rasenya tak mengepost menu kat MY BLOGGG ni.....
ginilah gayenya biler da tinggal SEPASANG.....mood memasak pun da suam-suam kuku....sedikit yg rajin.....dan yg banyaknya KEMALASAN.....makan pun ikut dannn......telur,kicap dan nasi pun da cukup...alhamdulillah....
      kali nie citer pasal MOCHI....kat JEPUN,banyak ler benda ni...dan tak semua org suka makan mochi ni...kalau kat tempat kita ni,ada produk brand sweeties yg jual mochi...yg tu memang sedap...lembut jer...selalunya ada dijual kat speedmart..bahagian roti.....bole la beli nanti...
        ini semalam punya citer....terajin buat mochi sebab ada request dari anak daraku yg sulung....peminat mochi....dia yg google resepi dan dia yg sediakan bahan....maknya tukang buat...
dan inilah hasilnya

bentuknya tak berapa nak cun sangat ler....janji ada rasa...
    senang sungguh la buat MOCHI ni....selama ke ni tak pernah terfikir pun nak buat....tapi biler ada yg teringin nak makan...terpaksa rajinkan diri untuk membuatnya....resepi ni pun di ambil dari blog
                      http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com
   
bahan-bahan yg diperlukan ;
Tepung pulut 200gm
Gula 4 sudu makan
Air 200-240ml
Tepung  KENTANG..sedikit untuk menyaluti mochi
Pewarna merah pink

inti kacang merah....beli yg da siap...

cara membuatnya:

.adunkan tepung pulut bersama gula ,garam dan air, kacau sehingga rata dan masukkan sedikit pewarna merah pink....Panaskan kukusan, dan boleh kukus adunan tepung tadi lebih kurang 15 minit.sediakan dulang yg betul2 kering..ditaburkan dgn tepung kentang...biler adunan da masak,letakkan dlm bekas yg di tabur tpng kentang tadi...Ambil sedikit tepung kentang di tapak tangan supaya tidak melekat semasa proses membentuk mochi kacang merah.. masukkan inti kacang merah dan bentukkan bulat serta sapukan tepung kentang dibahagian luar mochi.lakukan sehinggaabis adunan...
                                   siap....ready to eat...

rupe yg tak berapa nak cunnn....


           BOLEH LA TRY BUAT........

.

 .

Tiada ulasan: